Selectează o Pagină

Sfaturi Achiziție

Achiziționarea unui Freelander 1 – (1997-2006)

Land Rover Freelander sunt autoturisme grozave. Acestea sunt mașini de familie perfecte; oferă o perspectivă superbă asupra drumului; puteți intra și coborî din ele cu ușurință și garantează performanțe off-road foarte bune. 

Dacă doriți să achiziționați un autoturism, ar trebui să aveți în vedere problemele care pot apărea în cazul respectivului tip de autoturism, iar vehiculele Land Rover Freelander nu fac excepție în această privință. Așadar, în continuare vă oferim cele mai importante șapte aspecte de care trebuie să țineți cont atunci când achiziționați un Land Rover Freelander. 

  1. Garnitura de chiulasă. Dacă achiziționați un Freelander de 1.8 benzină cu motor din seria k, trebuie să țineți cont de faptul că garniturile originale ale chiulasei vor avea în general o durată de viață, în cel mai bun caz, de 112.650 km și, adeseori, se vor defecta înainte de această limită. Verificați dacă garnitura de chiulasă a fost înlocuită. Dacă a fost înlocuită, asigurați-vă că fost înlocuită cu o garnitură modificată/tratată cu oțel multistrat (MLS), nu cu o altă garnitură originală cu strat unic, întrucât aceasta se va defecta din nou înainte de 112.650 km! Un alt aspect pe care trebuie să îl verificați este dacă s-a realizat degresarea chiulasei și, în cazul în care motorul Freelander s-a supraîncălzit, dacă s-a testat presiunea la repararea garniturii de chiulasă. Dacă garnitura de chiulasă nu a fost schimbată, atunci includeți în costul achiziției faptul că dvs. va trebui să o schimbați.
  2. Unitatea de cuplaj vâscos (VCU). Unitatea de cuplaj vâscos de pe un autoturism Freelander reprezintă partea centrală a arborelui de transmisie și face parte din sistemul de transmisie care direcționează puterea către roțile din spate. Aceasta este o unitate etanșată care conține un fluid vâscos cu o durată de viață de aproximativ 112.650 km. Dacă unitatea de cuplaj vâscos (VCU) nu este înlocuită în mod regulat la fiecare 112.650 km, atunci riscați deteriorarea restului componentelor sistemului de transmisie (cutia de transfer (IRD), diferențial spate și chiar cutia de viteze). Dacă autoturismul Freelander pe care îl achiziționați are peste 112.650 km la bord, verificați dacă unitatea de cuplaj vâscos (VCU) a fost înlocuită. Dacă nu a fost înlocuită, atunci va trebui să investiți într-o unitate de cuplaj vâscos (VCU) nouă sau recondiționată – nu fiți tentați să considerați că va funcționa cea existentă, întrucât posibilele daune care pot fi cauzate de faptul că nu înlocuiți această unitate pot fi foarte costisitoare.
  3. Istoricul de service. La fel ca în cazul tuturor autoturismelor, un autoturism cu un istoric complet de service este mai atractiv decât unul despre care nu cunoașteți nimic. Acest lucru nu înseamnă că un autoturism Freelander nu va avea probleme, dar dacă a fost întreținut în mod regulat, cel puțin știți că a fost îngrijit. Este deosebit de important ca în momentul în care modelele BMW Td4 sunt reparate, toate filtrele să fie înlocuite la intervalele adecvate (există mai multe filtre suplimentare pe un model BMW Td4 care pot provoca avarii grave ale motorului dacă nu sunt înlocuite la timp).
  4. Arborele cu came/cureaua de distribuție. Arborele cu came/cureaua de distribuție de pe un Freelander (nu ne referim la modelul BMW Td4, întrucât acesta are distribuție pe lanț) trebuie înlocuit(ă) la fiecare 115.870 km. Dacă autoturismul Freelander pe care îl achiziționați are mai mulți km la bord, verificați dacă arborele cu came/cureaua de distribuție a fost înlocuit(ă). Aceasta este o investiție costisitoare la modelele V6 pe benzină de 2,5 litri, așa că pregătiți-vă să scoateți bani din buzunar dacă trebuie schimbat(ă). Din nou, nu riscați să amânați acest lucru, deoarece un arbore cu came/o curea de distribuție rupt(ă) vă poate distruge complet motorul.
  5. Sistemul de transmise. Un autoturism Freelander utilizează sisteme de tracțiune integrală permanentă. În față, conectată la cutia de viteze este unitatea IRD (cutie de transfer), care se conectează la arborele de transmisie care conține unitatea de cuplaj vâscos (VCU) în diferențialul spate din partea din spate. Verificați sub Freelander pentru a vedea dacă există scurgeri de la unitatea IRD (cutie de transfer) sau diferențialul din spate. Când faceți un test drive cu autoturismul Freelander, dacă auziți bufnituri, șuierat sau vibrații, acestea pot indica probleme la sistemul de transmisie. În special, testați virajele Freelander la blocare completă, atât în ​​direcția de mers înainte, cât și în marșarier – în acest moment, orice bufnitură sau orice rezistență resimțită vor deveni evidente. Dacă simțiți o rezistență atunci când conduceți autoturismul Freelander, acest lucru indică în general faptul că unitatea de cuplaj vâscos (VCU) a depășit durata de viață utilă. Dacă din partea din față a autoturismului Freelander se aude o bufnitură, acest lucru poate indica existența unei probleme la unitatea IRD (cutia de transfer). Dacă din partea din spate a autoturismului Freelander se aude o bufnitură sau un șuierat, acestea pot indica existența unor probleme la diferențialul spate sau la bucșa diferențialului spate (în special bucșa frontală).
  6. Martorii de bord. Există trei martori de bord principali pe un Freelander care se aprind frecvent – de cele mai multe ori, toți cei trei se aprind simultan (ceea ce poate fi plăcut sau frustrant! – cunoscuți drept „cei trei amigos”). Aceștia sunt martorii de la asistență la coborâre, control tracțiune și ABS. Foarte des, aceștia se aprind din cauza problemelor cu senzorii – dar trebuie să aveți în vedere că poate fi foarte dificil și, prin urmare, costisitor, să determinați sursa problemei.
  7. Sistemul electric. Când achiziționați un Freelander, merită întotdeauna să verificați dacă sistemul electric funcționează corect. Dacă Freelander-ul dvs. este dotat cu trapă, nu vă mirați dacă nu funcționează – acestea se defectează des! Dacă funcționează, atunci considerați-vă norocos și asigurați-vă că o deschideți și o închideți în mod regulat, astfel încât să nu rămână înțepenită. Dacă nu funcționează, cel mai bine este să vă asigurați că aceasta este etanșată corect; scoateți siguranța, astfel încât să nu încercați din greșeală să o deschideți și să rămâneți cu ea pe jumătate deschisă, deoarece este posibil să nu o mai puteți închide; în acest caz, puteți uita că ați avut vreodată trapă! Verificați dacă geamurile electrice și închiderea centralizată funcționează și nu uitați că luneta hayonului este, de asemenea, electrică.

Toate vehiculele au probleme inerente modelului lor, cheia este să fie conștienți de ele și să vă asigurați că, atunci când cumpărați un autoturism Freelander, cunoașteți ce lucrări de reparații sau de întreținere ar putea implica la scurt timp după achiziționare, astfel că trebuie să țineți cont de aceste aspecte atunci când decideți dacă prețul plătit este cel corect. Sperăm că informațiile privind cele 7 aspecte vă vor ajuta. 

ro_RORO