Selectează o Pagină

Întâlniri

#tulcea 2021

Tulcea 2019

A doua întâlnire Freelanders First Club România a avut loc în perioada 03 – 05.09 fiind adresată tuturor posesorilor de mașini Land Rover și nu numai.

Cu sete de cunoaștere ne-am urcat în mașini și am mers să străbatem împreună meleagurile istorice ale județului Tulcea descoperind flora, fauna, cetățile și monumentele județului.

Am străbătut cu aproximație 200 km, iar în fiecare dintre cele 2 seri ne-am cazat în locații rustice specifice zonei unde, la o bere rece, am purtat diferite discuții despre pasiunea noastră comună și locurile vizitate.

Prima zi…

Vineri ne-am întâlnit la Monumentul Independenței Tulcea. Acesta reprezintă o  atracție turistică a municipiului datorită amplasării sale care oferă o vedere panoramică asupra orașului de la gurile Dunării.

Piatra de fundație a primului Monument dedicat Războiului de independență şi reunirii Dobrogei la statul român, de pe colnicul Hora, a fost pusă de domnitorul Carol I cu prilejul vizitei la Tulcea, din 17-18 octombrie 1879. Lucrarea a fost începută de sculptorul Giorgio Vasilescu şi terminată de sculptorul Constantin Bălăcescu în 1899, dar inaugurarea oficială a avut loc mult mai târziu, în 1904, în prezența regelui Carol I şi a Reginei Elisabeta. Monumentul a fost conceput sub forma unui obelisc din granit de Ravena, înalt de 22 de m, având la bază un soclu cu două trepte surmontat de un piedestal. La baza obeliscului erau fixate două elemente sculpturale: un dorobanț cu arma pe umăr, cu o goarnă în mână şi un vultur cu aripile deschise. Scara monumentală a fost placată cu calcar de Babadag.

Apoi am vizitat Muzeul de Istorie și Arheologie Tulcea. Muzeul de Istorie și Arheologie reprezintă o componentă principală a Institutului de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea.  Muzeul este extraordinar structurat, în special realizarea apeductului și nu în ultimul rand sala tezaurului.

Deși se consideră că actul său de fondare este consfințit prin organizarea expoziției permanente de istorie și arheologie, în anul 1975, într-o clădire construită în Parcul Monumentul Independenței, pe locul cetății antice Aegyssus, este evident că „istoria” sa se identifică în totalitate cu evoluția de peste 50 de ani a instituției muzeale din județul Tulcea, perioadă în care au avut loc importante restructurări și transformări, unele dintre acestea cu adevărat fundamentale.

În curtea muzeului se află Cetatea Aegyssus. Este locul de unde vezi aproape tot orașul și împrejurimile sale, Dunărea cu frumusețea ei, orașul Ismail din Ucraina,  cele 5 coline de la Beștepe, mini delta orașului și Satul Pescăresc.

De asemenea, în parcul alăturat te poți odihni pe bancă la umbra copacilor, înconjurat de verdeață ascultând cântecul păsărilor.

De aici am plecat spre Satul Tradițional Pescăresc, unde am admirat frumusețea traiului de demult.

Imediat ce ieși din orașul Tulcea, spre localitatea Mahmudia, la prima curbă zărești o așezare perfect aranjată. Casele tradiționale apar ca niște mici piese de lego.

Cu cât te apropii mai tare îți dai seama că ele nu sunt jucării, ci imită perfect casele tradițional dobrogene. De fapt, ele imită cele trei canale ale Deltei Dunării, transformate în alei pe care te poți plimba și admira împrejurimile.

Pe la ora prânzului am hotărât să luăm masa la Restaurantul Intimus. Am mâncat bine, fără obiecții. Porții generoase, rețete bune, produse bine pregătite, frumos servite.

Următoarea noastră oprire a fost în imediată apropiere, la Clubul Hipic Real Racing.

Clubul de echitație Real Racing este un spațiu în care atât copiii cât și adulții pasionați de sporturile ecvestre se pot destinde și pregăti pentru competiții. Medicul veterinar Ștefan Răileanu ne-a introdus în lumea cailor din perspective interesante.

Clubul a fost fondat acum 11 ani. Am fost invitați să participăm la o prezentare a sportului, a cailor, o mică lecție de istorie și multe alte povești legate de aceste animale extraordinare.

Părăsind Clubul Real Racing, am făcut un popas în localitatea Nufăru.

Numele vechi al satului Nufăru a fost Prislav (purtat oficial până în 1950), apoi Ada Marinescu până în 1965. Aici se află urmele cetății Proslavita.

Cetatea Proslăvita  este situată la 12 km aval de Tulcea, pe malul drept al brațului Sfântu Gheorghe și a fost ridicată în perioada bizantină.

Apoi am vizitat cetatea Halmyris, unde ghidul nostru, Mișa, ne-a povestit istoria și legendele acestui loc magic. Situl arheologic, situat la 2,5 km est de satul Murighiol, este o puternică cetate romană şi romano-bizantină, sediu al unor unități militare și stație a flotei dunărene Classis Flavia Moesica. Au fost dezvelite monumente de arhitectură militară, civilă şi religioasă, între acestea basilica episcopală cu cripta primilor martiri dobrogeni: Epictet şi Astion.

Pe seara am stat la taclale și merinde la Manu BBQ. Un restaurant ce te întâmpină cu un meniu diversificat. Mâncarea este gustoasă, prețurile foarte bune, am fost foarte mulțumiți.

Ne-am cazat la Pensiunea Tavi unde am avut parte de curățenie, liniște, camere răcoroase și impecabile.

A doua zi…

A doua zi am vizitat comuna Sarichioi, un tărâm binecuvântat de Dumnezeu cu o mulțime de frumuseți naturale, bogății culturale și totodată o poartă de acces către paradisul Deltei Dunării și numeroase alte atracții turistice importante din Dobrogea de Nord.

Am ajuns și la Jurilovca, un sat întemeiat de lipoveni în pragul veacului XIX.

De acolo ne-am îndreptat către cătunul Visterna, unde pentru aproximativ două ore am făcut offroad în Pădurea Babadag.

Situată între doua păduri, localitatea Visterna are număr mic de case răsfirate de-a lungul drumului, ale căror locuitori se ocupă în special cu agricultura de subzistență și creșterea animalelor.

De aici ne-am îndreptat către soții Nicanov, la crama Vinul Kazakului.

Familia Nicanov se ocupă din 2009 de via amplasată lângă cetatea Argamum, la câțiva km de Jurilovca. Terroir-ul este deosebit, solul calcaros și argilos de pe malul lacului Golovița transformând rezultatul în licoarea lui Dionysos.

Aceștia ne-au primit cu căldură, cu masa plină, unde am avut ocazia de a degusta vinul.

Am ajuns și la Capul Doloșman, peisaj superb! Ireal de frumos, dar din păcate partea istorică a locului foarte puțin pusă în valoare. Drumul infernal pentru public, neamenajat, însă potrivit pentru noi, offroad. O zonă foarte frumoasă, cu o deschidere superbă spre Limanul Razim.

Pe Capul Doloșman se află cetatea Argamum/Orgame. Cea mai veche cetate atestată istoric, de către Hecateu din Milet, în lucrarea Periegesis (sec VI î.e.n). Tot Mișa ne-a îndrumat pe străzile cetății, povestindu-ne despre Argonauți și Lâna de Aur.

Ne-am cazat, apoi, la Gospodăria Tradițională „Suvenir din Dobrogea„, la una dintre prietenele noastre, Bianca Folescu, în satul Vișina, tot în comuna Jurilovca. Bianca a construit, singurică, un mic paradis: o casă bătrânească transformată în muzeu local, camere tradiționale, foișoare, ciubăr, animale (oi, capre, cai, ponei, pisici, câini, păsări, măgari) și multe altele.

La această gospodărie camerele sunt amenajate fiecare cu câte un specific etnic, iar toate dispun de baie proprie. Sunt cinci camere duble, trei cu pat matrimonial și două cu paturi separate, respectiv 10 locuri. În apropiere (200m) se află și balta din Vișina.

Aici am servit masa în stil tradițional, mâncarea a fost gătită de Bianca, atât seara, cât și dimineața.

A treia zi…

În a treia zi, primul punct pe harta noastră a fost localitatea Enisala.

Aici am mers la Cetatea Heracleea, care, în comparație cu cetatea Argamum, este mult mai bine restaurată, amenajată și pusă în valoare, drumul până la cetate este foarte bun, asfaltat, sunt amenajate locuri de parcare. De la locurile de parcare până la cetate, drumul este o desfătare cu o panoramă frumoasă asupra Lacului Razelm.

La casa de bilete găsești broșuri despre istoria locurilor, în interiorul sitului se găsește un mic muzeu cu informații suplimentare despre zonă și cetate, iar panorama circulară de pe zidurile cetății este impresionantă.

Nu uităm să menționăm parteneri si sponsorii acestui eveniment, cei care ne-au ajutat foarte mult și le suntem recunoscători.

Ambulanta Dacomed

este autorizată, de către Ministerul Sănătății și Direcția de Sănătate Publica IAȘI să efectueze activități medicale de transport asistat și neasistat, consultații de urgență și îngrijiri la domiciliu: „Suntem o echipă cu experiență în domeniu și vrem să oferim servicii de înaltă calitate pacienților din sistemul public și privat.” 

Protejat.RO

– echipa MCM EVA, consideră că este important sa creeze o punte între producător/importator și consumatorul final. Acest lucru se reflectă în prețurile lor din secțiunea Produse COVID-19. La ei  găsiți toate cele necesare pentru a va proteja de virusul SARS COV 2. Îi recomandăm cu drag. www.protejat.ro

Salutifer

a fost, de asemenea, alături de noi, oferindu-ne apă cu argint pentru a ne hidrata pe traseu.

Info Tulcea

Partenerul nostru media a fost Info Tulcea, găsiți aici articolul din presa locală.

Am avut parte și de multe cadouri. Colegul nostru Răzvan Toma ne-a oferit prin tragere la sorți 2 nopți de cazare în Căsuța Noastră de la Corbu. Oferta a fost valabilă pentru 5 persoane, perioada fiind stabilită de comun acord cu Răzvan.

Unul dintre cadouri a fost din partea Ralucăi, colega noastra din Iași, iar aceasta are și un mesaj pentru noi: ”Numele meu este Raluca Iosub și sunt designer, absolventă a Universității de Arte George Enescu din Iași. Sunt pasionată de ilustrația de modă de la începutul secolului XX și o găsesc și ca o foarte bună sursă de inspirație. O altă sursă de inspirație sunt florile, pe care le reproduc în imprimeuri manuale, realizate în tehnici și culori speciale. Îmi place sa acord o atenție deosebită detaliului și să-l subliniez prin broderii și aplicații. Confecționez la comandă, dar o parte din produsele de pe site le veți găsi pe site la vânzare și pe magazinul meu – Print Unique„.

Revista ”Misterele Dunării”

Mulțumim de asemenea revistei  Misterele Dunării, redacția acesteia oferindu-ne câteva exemplare din ultima ediție.

Nu putem sa ii uitam nici pe prieteni noștri de la Scrob Autos, Gepetto Automobile si Cyber Condor.

Le mulțumim tuturor pentru interesul acordat și susținerea pe care ne-au oferit-o!  

Cam așa a decurs și a două noastră întâlnire, dacă te-am convins și ești pasionat de natura, istorie și offroad, vino să te aventurezi cu noi!

ro_RORO