Selectează o Pagină

Întâlniri

#tulcea 2019

Tulcea 2019

Prima întâlnire freelander.ro a avut loc în perioada 9-11 august. Este prima interacțiune fizică a membrilor clubului și  ne-am adresat tuturor posesorilor de Land Rover.

Ne-am propus și am realizat trei zile de adrenalină și aventură în compania posesorilor pasionați a mașinilor din gama Land Rover.

În prima zi…

…în jurul orei 12:00 am avut ca loc de întâlnire „Popasul 2 Iepurași”, aflat la periferia orașului Babadag. Aici am stat la povești, am mâncat și ne-am cunoscut mai bine. Popasul Doi Iepurași se localizează în zona DN 22A spre Constanta, la aproximativ 2,5 km de ieșirea din Babadag. Doi iepurasi dispune de dotările necesare satisfacerii plăcerilor turistilor obișnuiți cu astfel de popasuri, respectiv: terasă, bar, restaurant și salon.

La ora 13.30 am ajuns la Cetatea Heracleea. Peisajul de care am avut parte îți taie respirația, este un loc spectaculos, frumos, prin amplasarea și priveliștea din jur. Cetatea Heracleea sau Yeni-Sale cum a mai fost denumită de-a lungul timpului, este o atracție turistică aparte din centrul Dobrogei. Ruinele fortăreței medievale Heracleea se găsesc pe un deal calcaros, numit și Dealul Gras, care domină zona lacurilor Babadag și Razim, la aproximativ 2 km de localitatea Enisala. Peisajele care ni se arată la poalele ruinelor cetății sunt mirifice, astfel că de sus, putem remarca dealurile de pe cuprinsul rezervației Enisala, dar și lacurile, iar la apus ni se arată o priveliște de poveste.

Am vizitat până la ora 15.00 „Cetatea Enisala”, iar apoi, în jur de ora 16.00 am ajuns la Cetatea Halmyris. Dacă sunteți în zonă merită să fie vizitate ruinele cetății. Ni s-au oferit explicații despre cetate și ni s-a relatat istoria ei. Domnul si doamna care lucrează în aceasta locație au fost extraordinari prin detaliile oferite și timpul acordat. Cetatea Halmyris este situată în localitatea Murighiol din comuna cu nume omonim.  Aceasta a fost sub ocupația romanilor, cât și a bizantinilor. Se presupune că aici ar fi fost clădită prima fortificație romană, cel mai sigur de către două detașamente ale legiunilor romane „Italica” și „Claudia”, în jurul perioadei 101-106 d. Hr. Numele cetății este de origine greacă și se traduce ca „saramură”, ceea ce înseamnă apa sărată a apei la malul căreia a fost ridicată. Pe data de 15 august 2001, arheologul și cercetătorul român Mihail Zahariade, care și-a dedicat cariera studierii cetății, acesta a descoperit o criptă cu cele mai vechi oseminte ale martirilor creștini de pe pământul românesc, ceea ce-i oferă o unicitate cetății. La ora 17.00 am plecat de aici.

În jur de ora 18.00, după o zi destul de lungă și plină de peripeții am ajuns la cazarea Dunavatul de jos „La Bungalouri”. Unde am participat la mai multe ședințe legate de pasiunea noastră comună. Acesta este un complex turistic amplasat la 4.3 km distanță de Cetatea Halmyris. Proprietatea include opt căsuțe, iar oaspeții care se cazează la această proprietate își pot parca mașinile la fața locului.

În cea de-a doua zi

…o zi lungă și plină de peripeții, am plecat la ora 10.00 de la cazare spre satul Telița situat în nordul județului, sat aparținător comunei Frecăței. Ajunși in localitate, am străbatut drumul forestier ce leaga acest sat de comuna Valea Teilor.

Pe traseu am stat de vorbă cu localnicii, am vorbit cu ei despre istoria satului și am făcut câteva fotografii pe drumul forestier.

La jurul orei 12.00 am terminat traversarea pădurii, iar la ora 13.00 am ajuns în proximitatea Valea Teilor. Acum ceva timp s-a numit Meidanchioi și este situat pe cel mai scurt drum comercial dintre Babadag și Isaccea. Am traversat localitatea Valea Teilor, apoi am mers pe un drum de câmp, care ne-a testat capacitățile de șoferi în offroad, drumul avand porțiuni cu inclinatii abrupte, din cauza vântului, am avut parte de vizibilitate redusă.

În jurul prânzului, ora 14.00, am ajuns la Lacul Iacobdeal. Am rămas plăcut surprinși de frumusețea lacului și a întregii zone. Sunt și locuri de campare acolo și chiar locuri de grătare acoperite. Recomandat să mergeți la lac de pe drumul ce duce spre Turcoaia, în felul acesta având o distanță mai mică de parcurs pe drum neasfaltat, dacă nu aveți o mașină 4×4. Este un loc ieșit din comun, pe care nu te-ai fi așteptat să îl găsești în aceasta zonă aspră a Dobrogei. Apa este foarte curată, peisajul cu cariera de piatra este incredibil. O firmă anume încearcă sa amenajeze locul și este de apreciat. Ar trebui să se amplaseze un panou informativ mare cu povestea lacului și câteva măsuri de siguranță în plus. Aici ne-am distrat de minune.

La ora 16.30 am ajuns la Cetatea Troesmis, am parcurs un traseu de țară cu o dificultate destul de medie. Se ajunge pe un drum de pamant, dar după părerea noastră merită efortul. Se vede minunat Dunărea Veche și s-au făcut ceva eforturi pentru a-ti face o părere despre cetatea propriu-zisă care strajuia navigația pe fluviu. Cetatea Troesmis este ridicată în apropierea unei vechi așezări geto-dacice, avea un rol esențial pe frontiera dunăreană a Imperiului Roman. Situl este localizat într-o regiune în care, în secolul al XIX-lea exista un cătun pe nume Igliţa, nume sub care localitatea antică a intrat în literatura de specialitate.

De la ora 17.00 până la 19.00 am făcut o plimbare în Comuna Greci, Munții Măcin. Locuri deosebite și o ascensiune perfectă aici. Ne-am bucurat încă o data, de peisaje, relaxare, companie, efort și reușită. Vom înțelege, fiecare în felul lui, și totuși în același fel, ca muntele te obligă să privești întotdeauna în sus, spre cer. Munții Măcin sunt o subdiviziune a Munților Dobrogei și se extind pe teritoriul Parcului Național Munții Măcin.

Masivul muntos al Măcinului, are înălţimi maxime cu foarte puţin peste 400 de metri și a luat naştere acum aproximativ 350-400 de milioane de ani. Vârful Ţuţuiatu este cel mai extraordinar punct de observaţie al Munţilor Măcin, acesta fiind şi unul dintre cele mai înalte, cu o altitudine de 467 de metri.

După această plimbare, am hotărât să ne și distrăm puțin, am participat la concursuri de tir și la condus legat la ochi cu una dintre mașinile clubului.

Într-un final am ajuns la cazarea din Dunăvățu și după cum am mai spus, ne-am apucat de degustarea achizițiilor locale. Astfel, ne-am distrat în continuare.

În a treia zi de distracție…

…am plecat de la cazare la ora 10.00 spre Tulcea. La 11.00 am venit să vizităm acvariul. Experiență ce nu trebuie ratată. Centru modern unde se află acvariul și expozitie cu informații despre flora și fauna Deltei Dunarii. Aflați multe informații despre Delta Dunarii, din cele mai vechi timpuri până în prezent.

Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării este un obiectiv pe care chiar nu trebuie să-l ratezi.

Este locația unde se află cele mai mari acvarii și cel mai structurat muzeu de pe teritoriul țării. Acesta este o secție a Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” și a fost înființat în 2009. Ia parte din centrul cultural al Tulcei, îmbinând partea naturală într-un mod armonios și cea muzeală.

Spre final,am ajuns pe Faleza Tulcea. Aici ne-am plimbat în liniștea brizei, recuperându-ne forțele din zilele anterioare.

Faleza din Tulcea reprezintă printre cele mai importante atracții turistice ale orașului.

Faleza din Tulcea a fost amenajată pentru a preveni inundarea orașului, ferind orașul de apele învolburate ale Dunării.

Faleza din Tulcea este vizitată în fiecare moment de o mulțime de turiști, ajunși în aceste locuri atât pentru a descoperi imaginea întregului oraș, cât și pentru a călători către vestita Delta Dunării.

Alături de noi am avut un partener minunat care, pe lângă cadourile oferite, ne-a onorat și cu prezența. Mulțumim Salutifer.

Prima experiență a fost extraordinară, plină de peripeții și distracție. Ne-am strâns toți pentru distracție și pasiunile comune, dar nu în ultimul rând, nu trebuie să ne gândim doar la noi, așa că, ne-am gândit să ajutăm copiii care au nevoie de ajutor pentru un start bun.

Așa că, poți venii și tu să te aventurezi alături de noi!

By Ioana Dascălu – dascaluioanac@gmail.com

Poze și detalii pe Facebook

ro_RORO