Selectează o Pagină

Interviu

Interviu cu Michael Wilson

Cristian Grigorași: Salut Michael! În primul rând, te rog să-mi spui cine ești și cu ce te ocupi.

Michael Wilson: Numele meu este Michael Wilson (Mike). Am 63 de ani. Sunt un inginer de motoare pensionat, dar încă lucrez cu jumătate de normă, câteva ore pe săptămână, pentru Mountain Goat, în frumoasa localitate Windermere.

Cristian: Care este principalul dumneavoastră interes în acest moment?

Michael: Sunt interesat de sporturile cu motor. La începutul vârstei de 20 de ani, am concurat în raliuri rutiere pe macadam cu un Triumph TR7 V8 din grupa 4, cu un oarecare succes.

Au fost interzise în raliurile rutiere, așa că am participat la câteva evenimente pe etape.

Cristian: De ce v-ați oprit?

Michael: Am cunoscut-o pe actuala doamnă Wilson ( Jan) și am vândut mașina pentru a-mi cumpăra prima casă.

Cristian: Ce s-a întâmplat după aceea?

Michael: Derulăm ceasul până în 2015, iar eu lucram pentru KM Atkinson și reparam multe Land Rover-uri la acea vreme.

Actualul nostru distribuitor Britpart era Gibson’s din Kendal, care ne furniza majoritatea pieselor. Mi s-a sugerat să mă uit la provocarea Britpart Freelander, care se desfășura în paralel cu Campionatul britanic de Cross Country, o serie de 6 runde de 2 zile de Comp Safaris desfășurate în Anglia, Scoția și Țara Galilor.

Cristian: V-ați decis să participați la competiție?

Michael: S-a convenit ca Gibson’s să ne ajute să construim o mașină și să ne sprijine în 2016 și 2017.

Așadar, în iarna 2015/16, reglementările au fost destul de stricte, iar Freelander-ul a fost în mare parte standard, inclusiv toate ornamentele păstrate.

Fiecare piesă înlocuită a fost standard Britpart. Mașina a avut inițial o problemă cu garnitura de etanșare a capului cilindrilor, așa că motorul a fost demontat și trimis la un fost inginer de Formula 1 de la Lotus pentru a fi reconstruit.

I s-au montat garnituri noi, iar fața blocului a fost degresată pentru a include o garnitură de cap multistrat de grup A. Reasamblate cu piese Lotus, pistoanele, bielele, arborele cotit, volanta și ambreiajul de curse AP au fost ușurate și echilibrate.

Funcționarea cu o admisie standard/corp de accelerație standard și injectoare mai mari/pompă de injecție îmbunătățită ar produce aproximativ 135 CP.

Cristian: Cum a decurs evenimentul de debut?

Michael: După ce ne-am documentat și i-am urmărit pe Pat Masters, Ian Linford, Andy Price și Louisa Felice cum își fac treaba pe YouTube, părea ușor.

Cu toate acestea, nu a fost. Nu am avut timp să testăm mașina înainte de prima rundă de la Myherin, în mijlocul Țării Galilor, cu excepția conducerii pe și de pe remorcă.

Am primit o mulțime de sfaturi de la oameni precum Chris Ratter și Louisa. În principal, să o luăm mai ușor la prima cursă, pentru că era foarte greu acolo.

Așa că am învățat multe în acel weekend despre mașină, despre evenimente și, cel mai important, despre noi înșine. Am terminat ultimul Freelander (locul 5), dar mulți nu au terminat.

Cristian: Ce puteți spune despre evenimentele care au urmat?

Michael: Următorul eveniment de la Bovington a mers mai bine și ne-am clasat în primii trei. Așa că în 2016, anul nostru de debutant, am terminat pe locul 3.

În 2017, după ce am ratat prima etapă și cu un nou navigator, Ian Letman, am terminat pe locul 4 la general.

În 2018 am câștigat campionatul de raliuri pe deal pentru mașini de producție, iar în 2019 am câștigat campionatul BXCC pentru producție.

Cristian: Ce s-a întâmplat cu Freelander?

Michael: În 2020, Freelander-ul a fost vândut lui Reece Mathieson, care l-a refăcut pentru a concura la Welsh Border Hill Rally în luna mai a acestui an.

Cristian: Ce plănuiți să faceți în viitor?

Michael: Anul trecut, în 2021, am avut șansa de a concura cu un buggy Polaris RZR. Sincer, nu a fost pentru mine și nu am reușit să mă descurc cu el în timpul celor patru evenimente la care am participat.

Nu mi-a părut rău că l-am văzut plecat. „Nu se compară cu un Freelander” Anul acesta îmi iau un an de pauză, dar anul acesta voi ajuta la service pentru Mathieson.

Cristian: Știu că Welsh Borders Hill Rally a avut loc în perioada 27-29 mai anul acesta. ce ne poți spune despre el?

Michael: Da, a fost un eveniment excelent, condus de aceeași echipă care organizează BXCC în ultimii trei ani.

Au folosit câteva drumuri publice închise (prima dată în Marea Britanie pentru un raliu Hill).

Mi-am petrecut cea mai mare parte a weekend-ului în service la vechiul meu Freelander, cu echipajul format din tatăl și fiul lui Reece și Sean Mathieson.

Aceștia au transformat-o cu grijă într-o caroserie nouă cu 3 uși în lunile de iarnă dinaintea evenimentului.

Trebuie să recunosc că au făcut o treabă minunată, iar vineri, la verificările de la Welshpool, arăta ca o mașină nouă.

Vineri seara au fost parcurse câteva etape scurte de shakedown înainte ca mașinile să părăsească Parc Ferme sâmbătă dimineața pentru a începe raliul propriu-zis.

Ziua de sâmbătă a decurs bine, fără nicio problemă. Etapele au fost destul de dificile pe alocuri, în special cele folosite de două ori.

Dintre cele 6 Freelanders care au luat startul, doar unul a avut probleme reale, cu un carter crăpat, dar a fost reparat și s-a alăturat din nou luptei duminică.

Freelander-ul nostru RS (Reece și Sean) a continuat până la sfârșit și a câștigat clasa pentru mașinile de producție de până la 2 litri.

Mica serie 1.8 K a intrat în al șaselea sezon de curse în forma actuală și încă merge bine.

Cristian: Istoria ta este foarte captivantă. Credeți că ați putea să ne mai spuneți o poveste?

Michael: Încă o poveste. Am inclus câteva fotografii cu noi rostogolindu-ne la Sweet Lamb în Țara Galilor. Am început evenimentul fără navigatorul meu obișnuit, Ian Letman.

De asemenea, trecusem de la evenimentul anterior din Scoția și, la scurt timp după aceea, Ian a dezvoltat o dezlipire de retină.

Așa că medicii i-au interzis să mai urce în mașină. Andy Price a intervenit pentru a ocupa locul pasagerului și pentru a transmite notele.

Andy obișnuia să concureze cu Freelander-ul său și a fost al doilea la BXCC din 2015, cu tatăl său Mike ca navigator.

Deci, după rulajul greu de la Sweet Lamb, Andy nu a putut continua pentru că și-a sucit spatele( are o veche accidentare la fotbal).

A intrat în scenă tânărul Reece Mathieson ( voluntarizat de tatăl său, care era copilotul unei discoteci). După câteva curse liniștite cu Reece legat în mașină, a fost cu adevărat captivat, iar noi am devenit din ce în ce mai rapizi.

A fost ziua lui la ultima cursă de duminică, când l-am prins și l-am depășit pe tatăl său (Sean) în V8 Discovery.

Astfel, la sfârșitul sezonului, Reece și tatăl său au cumpărat Freelander-ul.

Anul 2020 a fost anulat din cauza Covid, dar în 2021, au concurat într-un campionat scurtat de 4 runde și au câștigat clasa lor în 3 pentru a revendica titlul.

În acea iarnă, au pornit să refacă mașina, având ca țintă WBHR 2022.

Cristian: Mulțumesc, Mike! Sper să ne revedem curând la una dintre competiții sau la un salon Land Rover.

Credit foto: SongaSport și colecția personală Michael Wilson.

ro_RORO